Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Дарина Григорова: Турция възражда Черноморско-Каспийската дъга около Русия

Според дипломата Димитър Гърдев предстои нова военна фаза за разгром на "Ислямска държава"

доц. Дарина Григорова
Снимка: БГНЕС

Руското оттегляне от Сирия не е нито сила, нито слабост, или както гласи едно симпатично заглавие "Русия си отива, за да остане". Този коментар направи в предаването "12+3" историкът доц. Дарина Григорова. Според нея става дума за частично изтегляне, защото руските бази са си на място, а руските инструктори се опитват да обучават сирийска армия. Тя определи сътрудничеството между Москва и Вашингтон като много напрегнато, защото между тях стоят факторите Украйна и Турция, но отбеляза, че в момента има сближаване. 

Не знам дали САЩ са приели Русия за постоянен фактор, или я смятат за временен такъв. Изказванията на Обама в тази посока нямат голяма стойност, защото мандатът му изтича, а ЕС е пас, продължи анализа си доц. Григорова.

Тя определи като рисковано Турция да предприеме стъпки към Сирия по небе, затова според нея Анкара "завива" към Украйна и си сътрудничи много тясно със Саудитска Арабия – т.е. Турция възражда Черноморско-Каспийската дъга около Руската федерация. 
Т.нар. "проруски ислям" е сериозен процес, с чиито плодове Русия тепърва ще трябва да се справя, прогнозира още доц. Дарина Григорова.

От тук нататък имаме преговори. Това е нещо, което Русия постигна. Допреди навлизането на руската авиация никой не искаше да говори с официалната власт в Сирия, сега в преговорния екип е и сирийската опозиция. Това мнение изрази дипломатът Димитър Гърдев. По думите му, руската авиогрупировка просто се е изтеглила в морето. Има много силно влияние на сирийските кюрди – фактор, който не бива да ни убягва, уточни Гърдев.

Според него цялата офанзива е била репетиция и предстои нова фаза на военната операция, в която най-вероятно ще видим съвместните усилия на САЩ и Русия – за разгром на "Ислямска държава" и фронта "Джабхат Ал Нусра" в Сирия и преследването им в Ирак, Афганистан и Либия:

Турция не реагира, защото обстановката за нея не се промени. Тя е изолирана от процеса. Може би ще се наложи следваща военна фаза за унищожаването на "Ислямска държава" и за да се случи това, Русия и САЩ имат нужда от плацдарм. Русия има такъв, но САЩ нямат и естествен техен съюзник с териториални райони се явяват кюрдите от Северна Сирия.

Ново разгаряне на конфликта в Украйна е най-песимистичният сценарий и той е изключително опасен: ако не се спази Минският процес и започне офанзива на "горещите глави" в Киев, заяви още Гърдев.

Като се отделим от пропагандата и информационната война, на много високо ниво нещата се знаят перфектно и има взаимодействие, подчерта още Гърдев и цитира данни около казуса с химическите оръжия на Дамаск от разследване на британската преса.

Двете мнения чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна