Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Похитителят на египетския самолет е задържан, заложниците са невредими

| обновено на 29.03.16 в 15:05
Снимка: БТА

Похитителят на отвлечения египетски самолет вече е арестуван. Местна телевизия посочва, че мъжът е слязъл от машината на летището в Ларнака с вдигнати ръце.

По-рано Франс прес съобщи, че още четирима от останалите заложници са напуснали машината. Един от тях е излязъл през пилотската кабина, а въоръжени полицаи заеха позиции зад сградите на стария терминал на аерогарата.

По-голямата част от пътниците на египетския самолет бяха освободени от похитителя, който заплаши, че ще взриви самолета, съобщават кипърски медии. Беше обявено, че на борда са останали 7 души – трима от пътуващите и четирима членове на екипажа (капитанът и неговият асистент, както и една от стюардесите и един от охранителите). Останалите – общо 81 – слязоха на летището. Кипърският гръцки в. "Политис" твърди, че сред заложниците е имало чужденци.

Мотивите на похитителя остават неясни, съобщи представител на външното министерство в Кипър. Той определи мъжа като човек в нестабилно психическо състояние. Медии от острова пък съобщиха, че нападателят е поискал освобождаването на египетски затворнички, но властите в Кайро не потвърждават тази информация.

Нападателят е идентифициран като Сейф ед-Дин Мустафа, а не Ибрахим Самаха, обявиха от министерството в Никозия. Стана ясно, че посоченият по-рано за виновник мъж е бил просто пътник на борда на машината, който в момента се намира на летището в Ларнака. Пред медиите той разказа:

Нямахме представа какво точно става. Качихме се на борда, както обикновено, и после изведнъж екипажът започна да събира паспортите ни, което е необичайно за вътрешни полети. След малко усетихме, че се качваме на много по-голяма височина. Тогава разбрахме, че отиваме на север към Кипър. Отначало екипажът ни каза, че има проблем със самолета и едва по-късно се изясни, че става въпрос за отвличане.

Преди това Ройтерс съобщи, че човекът, отвлякъл самолета, е професор по ветеринарна медицина в университета в Александрия, който е поискал да му бъде осигурена среща с неговата бивша съпруга в Кипър. От агенцията допълват, че първоначално той е отправил искане към пилота да отклони самолета към Турция, но поради недостатъчно гориво в резервоара на машината, желанието му не се е изпълнило. 

По непотвърдена информация похитителят е заплашвал пилота да взриви колан-бомба. Първоначално мъжът пискал убежище, а после отправил молба и за преводач, който да предаде исканията му. Авиокомпанията "Egypt Air" потвърди отвличането на полет MS181. По-рано от летището в Александрия съобщиха, че макар курсът да е бил вътрешен, на борда на самолета са се качили над 10 чуждестранни граждани – 8 американци, 4 холандци и 4 англичани, както и 2 белгийци, а също и един италианец, и един французин.

Самолетът е летял от Александрия към Кайро, но курсът му е бил променен принудително в посока към Кипър, като се е приземил в Ларнака, съобщи първо Кипърското национално радио. Международното летище в Ларнака е затворено след кацането на похитения самолет, като полетите се пренасочват към летището в Пафос.

Същевременно в обръщение по телевизията кипърският президент Никос Анастасиадис отрече похищаването на египетския самолет да е терористичен акт. 

За този момент можем да кажем само, че 49 от пътуващите са били освободени, като продължаваме да правим всичко възможно да осигурим безопасността и на останалите. Във всеки случай станалото днес няма нищо общо с тероризма. Но, знаете – винаги има нещо общо с жена!

От своя страна от Египет съобщиха, че ще изпратят самолет да прибере блокираните в Ларнака египетски граждани.

Кипърските власти заявиха, че не става въпрос за тероризъм. Смята се, че човекът е в нестабилно психическо състояние и в момента третират този въпрос по тази версия, каза по „Хоризонт“ в предаването „Нещо повече“ издателят на Българския вестник в Кипър Ева Иванова.

Той на няколко пъти промени исканията си – веднъж се разви една любовна история и някакво писмо, което се превеждаше, в последствие поиска да се срещне с представител на Европейския съюз. В някакъв друг момент поиска да бъде отведен на друго летище, в друга страна. Кипърските власти реагираха много адекватно, предоставиха необходимите грижи за освободените пътници и комуникираха със съответните консулски органи на третите страни, защото съставът на полета беше интернационален.

Летище Ларнака в момента не посреща и не изпраща полети, и все още няма информация кога ще заработи, добави Иванова.

От звуковия файл можете да чуете Ева Иванова – издател на Българския вестник в Кипър и Георги Донков – кореспондент на Ройтерс.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна