Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ал. Богоявленски: Мъжът, похитил самолета, използва уязвимостта на авиационния сектор

Ал. Янков: Професионалното поведение на екипажа е на лице

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Някои от летищата в Египет, а именно това в Кайро например, са едни от най-строго управляваните през последните години, именно заради опасността от тероризъм. Това коментира пред “Хоризонт“ в предаването “12+3“ журналистът Александър Богоявленски:.

Най-вероятно в края на краищата ще излезе, че става дума за битова драма, а най-вероятно няма и експлозиви на борда. Наистина не можем да вадим предположения без да сме на борда. Най-вероятно човекът, похитил самолета, просто използва ситуацията и уязвимостта на авиационния сектор в момента, за да изведе някакви лични дивиденти, каза още Богоявленски.

Очевидно всеки един пътник може да заплаши самолет. Изглежда, че професионалното поведение на екипажа и на властите, които се занимават със случая, е на лице, заяви Александър Янков, експерт по авиационна сигурност:

По отношение на актовете от тероризъм и защитеността на гражданското въздухоплаване могат да бъдат казани само успокоителни думи. Сигурността е на едно много прилично ниво, но въпреки всичко могат да бъдат правени много неща за подобряването ѝ.

Зад извършването на един такъв акт има много последствия и те не са никак леки, следват тежки наказания за извършителите. Поради тази причина малко са хората, които са готови да го направят, а ако го правят, сигурно имат сериозни мотиви за това.

Според Янков разумно проведените преговори и твърдата позиция на екипажа по отношения на искания, които не могат да бъдат достатъчно добре мотивирани, са много важни.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна