Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирина Мутафчийска: Най-важен е разговорът за градското планиране

Снимка: БГНЕС

Има ли модел за градско планиране, който бързо да отразява социално-икономическите промени? Има ли спасение от архитектурните недомислици? Как по-оптимално да се подобрява градската среда? Форум "За градско развитие" ще се опита да събере максимално много гледни точки по темата на конференция, посветена на градското планиране. Събитието ще се проведе в "Бетахаус" в София.

Най-важен е разговорът. Ако няма обществено обсъждане и припознаване на проблемите от заинтересованите страни, дори да има инструменти, може да се стигне до провал. Публичната енергия може да бъде изгубена заради бавно случващите се или неслучващи се промени. Тази позиция изрази пред "Хоризонт" гл.ас. Ирина Мутафчийска, преподавател в Университета по архитектура, строителство и градоустройство (УАСГ).

В коментар за конкурса за нов главен архитект на столицата Ирина Мутафчийска посочи, че не бива да се повтаря моделът на изключително големите правомощия на главния архитект, а отново се търси Супермен, който да може да се справя с всички въпроси и моделът се възпроизвежда и в сегашния конкурс. Общинската администрация заяви решимост за реформа, но заявката тя да започне от самия нов главен архитект не е логична, смята още преподавателят.

Цялото интервю на Борислава Борисова с Ирина Мутафчийска чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна