Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Стоян Ставру: Старостта е културно обусловен феномен

Снимка: БГНЕС

 

Какво ще стане с института на наследяването и другите отношения на собствеността, които формират правото в близката футуристична хипотеза "вечно млади" - на тази тема е разговорът на Ирина Недева с д-р Стоян Ставру.

Повече секс, повече енергия, по-малко телесни мазнини - от антиоксидантите и хормоналната терапия, до стволовите клетки - развитието на науката предлага все повече инструменти за отдалечаване на стареенето.
 Днес вече се говори и за медицина срещу остаряването и за регенеративна медицина основана върху напредналите научни и медицински технологии за ранно разпознаване, превенция лечение и обръщане на дисфункциите, болестите и нарушенията свирзани с остаряването.  Нещо повече вече се говори за обръщане на процеса на стареене на клетъчно ниво.
Трансплантационната медицина ни позволява да заменяме болни ограни, все по-развиващата се медицинска наука ни позволява да подобряваме функционирането на човешкото тяло и да отлагаме фаталния край на все повече болести - да компенсираме дефиците на сърцето, бъбреците, дробовете.
 
Ако продължителността на  живота само до преди няколко века едва е стигала до 40години, днес вече виждаме как средната продължителност на живота нараства до 80- 85 години в развитите държави.

Старостта е културно обусловен феномен. Тя има различни времеви граници и значение в различните общества, като често отношението към нея се характеризира със специфична двойнственост и вътрешно противоречие. Има паралелни процеси на естетизация и маргинализация на старостта.

Още интересни аспекти на темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна