Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Антистатик" - нестандартният поглед към танца

"Без обувки" - изложба на Стефан Зефиров
Снимка: antistaticfestival.org

След вълнуващото откриване на 9-ия Фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" снощи с "Рейвмашин" на Дорис Улих и Михаел Турински от Австрия, където енергията показа, че може да надмогне формата и всичко става ритъм, програмата продължава днес с изложбата "Без обувки" на Стефан Зефиров.

Той поставя въпроси като Кой направлява стъпките ни? Кой направлява движенията на тялото и ума? Обувките ни наши ли са, или са правени по калъп с милиони? Къде стигаме в живота си, залъгвайки се, че създаваме съдбата си? Всичко това, събрано в образи от фестивала "Антистатик" с фотопринтове от представления от официалната програма през годините, дава отговори на тези въпроси.

Изложбата ще бъде открита тази вечер от 18 часа в Център за култура и дебат "Червената къща".

След това организаторите отправят покана за едно събитие, което е в във формат, който за първи път предлага фестивала – т.нар. "загрявка на зрителите".

Загрявката тази вечер ще се води от сингапурския артист Даниел Кок, каза в предаването "Хоризонт до обед" съоснователят на "Антистатик" Ива Свещарова:

По един много игрови начин той ще въведе зрителите в тематиката на неговото представление. Малко по-късно, от 20 часа, в Център за култура и дебат "Червената къща" зрителите ще могат да видят и самото представление на Даниел Кок "Мажоретката на Европа". С това представление той си поставя за цел да развесели поне за малко натъжената Европа след всички проблеми, които я заляха през последните години.

Това представление е едно доста необичайно политическо шоу с много чувство за хумор, казва още Ива Свещарова.

Още за програмата на Фестивала за съвременен танц и пърформанс можете да чуете в звуковия файл, както и на страницата antistaticfestival.org/category/programme/main/.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени