Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът ще решава за такса "дете" в заведенията

Снимка: Полина Тодорова

Такса "дете" в ресторантите не е незаконна и не представлява дискриминация, реши Комисията за защита от дискриминация, която разгледа случай на по-високи цени в менюто за деца в старозагорско заведение. Според комисията няма дискриминация, ако в меню на ресторант или друго заведение за обществено хранене има друга, по-висока цена за консумация, относно родители, които са отишли там с децата си.
 

Живка Александрова беше подала преди време жалбата в КЗД сега обжалва решението на Комисията в съда.

Такса "дете" в заведенията е шега, дори престъпление, коментира в "Хоризонт до обед" Веселин Налбантов , член на УС на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация:

В Наредбата за категоризация ясно и точно е отразено, къде децата не трябва да ходят. Те не трябва да ходят по дискотеки, не трябва да ходят там, където се правят нелицеприятни неща, но в заведение за публично ползване, като заведение за обществено хранене, да забраняваш на родителите и да им налагаш допълнителни такси, това е отвратително. Това е неприемливо и няма такава практика по цял свят.

Психологът Яна Алексиева сподели мнението на Веселин Албантов:

Много ме учуди Комисията по дискриминация, която излезе с такова становище, че прие този акт за нещо нормално и право на избор. За нас е много важно да си помислим, защо сме си позволили да дискриминираме по този начин децата и въобще в какво положение поставяме семейството, дали да отиде на заведение, или да си остане в къщи.

В звуковия файл можете да чуете интервюта с Веселин Налбантов, с психолога Яна Алексиева и анкета на Надежда Николова за мнението им за такса "дете".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна