Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генади Кондарев: Историческата ни памет е много къса

Чернобил

Екосдружение „За Земята“ кани хората да споделят своите спомени за аварията в Чернобил.  Поводът е отбелязването на 30 години от ядрената катастрофа. Екоактивистът Генади Кондарев, посетил засегнатите райони, описа в предаването "Преди всички" района около Чернобил  като мъртва зона, която ще остане такава още много столетия. В 30-километровата зона около реактора в момента живеят около 4 500 души, като зоната „Чернобил“ остава абсолютно забранена за бременни жени, бебета и подрастващи. Процъфтяващата дива природа там навсякъде носи белезите на мутации. Това за мен бяха страшни картини, свидетелства още Генади Кондарев.


Пътешествията до т.нар. "Ядрен Дисниленд" струват между 60 и 80 Е, а автобуси тръгват ежедневно от центъра на Киев, разказа още Кондарев. Там, където спират туристите, радиоактивният фон е около 100 пъти по-висок от този в Киев. Количеството радиация се равнява горе-долу на това по време на един полет София-Брюксел-София, посочи още екозащитникът. Той е пътувал до Украйна като част от международна мисия, която е имала за цел да фокусира вниманието на украинските институции върху опасното удължаване на живота на ядрени реактори, които вместо да бъдат „пенсионирани“, се оставят в експлоатация и се превръщат в зомби-реактори. Използва се военното положение, за да се намалят правомощията на украинския ядрен регулатор, посочи още Генади Кондарев. 


Историческата памет на хората е изключително къса и нетрайна, а ни делят само няколко години от аварията във Фукушима. Статистиката на ядрената индустрия разполага много по-нарядко с прогнозните аварии, а ние имаме пет тежки аварии за 33 години, което показва някаква грешка, обобщи Кондарев и наблегна колко е важно да започнат да се използват алтернативни източници на енергия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна