Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Нано Ружин: "Цветната революция" е отговор на черно-белия свят на режима

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако Македония сега е в криза, всъщност кризата е от началото на нейната независимост, но сегашният етап е най-острият етап от тази криза. Това каза в предаването „Хоризонт до обед“ проф. Нано Ружин от университета "Фон" в Скопие. Той взе участие в международната конференция "Кризи, протести, мобилизации", организирана от Нов български университет и Френския институт, като представи своята теза за популизма в Западните Балкани. 

проф.Нано Ружин, доц. Петя Георгиева и Ирина Недева

Проф. Ружин изтъкна, че режимът на Груевски, който продължава вече 11 години, е един хибриден режим, който комбинира демократично с недемократично:
 
Македонската политическа система се характеризира с авторитарен популизъм. Премиерът контролира трите основни власти, 80 на сто от медиите, бизнеса, голяма част от НПО, но най-страшна е възможността да подслушват всички нас и да бъде нарушаван личният ни живот.

В публичната среда има много факти за корупция. Редица театрални арести на политици всъщност са политическо отмъщение. Бизнесмени, несъгласни с политиката на официалната власт, също са били жертва на подобен реваншизъм, свидетелства още проф. Ружин:

Протестиращите са представители на различни социални групи. Това е възраждане на гражданското общество. Самите граждани наричат тази революция „цветната революция“, защото идва като контрапункт на черно-белия свят, наложен от режима.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна