Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден протест заради затварянето на "София БТ"

| обновено на 27.04.16 в 12:12
Снимка: БГНЕС

Служители в софийската цигарена фабрика протестираха за четвърти пореден път срещу затварянето й. Пред "Хоризонт" тютюневите синдикати потвърдиха, че голяма компания е направила нова оферта за производство на цигари в "София БТ", но отговор от "Булгартабак" все още няма. Този път протестът беше пред Министерството на икономиката. Там синдикатите бяха приети от ресорния министър Божидар Лукарски, но той ги е информирал, че държавата не може да се намесва в отношенията между потенциалния инвеститор и тютюневия холдинг.

Служителите на "София БТ" не се допускат до работните си места, а техниката се изнася:

Няма причина да не работим. Има купувачи, има пазар. Всичко това, което се случва, е абсолютно недопустимо, нарушават се всякакви закони. Аз съм оператор на машина 16 години, там работя, а сега оставам на улицата.

В момента служителите на "София БТ" са в платен престой до 31 май. Платеният престой обаче за някои е до 10-и май, за други до 30-и май, а после следват съкращения, казват работници:

Аз се пенсионирам догодина, така че аз съм най-добре от всички. Младите са зле.

Юли Манойлов от КТ "Подкерпа" потвърди, че има оферта за отваряне на софийската цигарена фабрика:

Три машини са демонтирани и изнесени, три поточни линии. Останалите са на територията на фабриката. Най-реалното, което е към днешна дата, това е едно ново предложение  от фирма, която досега е писала не малко писма, както до "Булгартабак", така и до премиера, до Министерството на икономиката.

Предложението включва използване на наличната техника и осигуряване на работа за всички служители на софийската цигарена фабрика.

Това е пореден протест срещу затварянето на "София БТ" и освобождаването на 400 служители.

До спирането на производството на "София БТ" се стигна след като от "Булгартабак" обявиха, че спират износа за Близкия изток. Тютюневите синдикати в КНСБ и КТ "Подкрепа" са категорични, че от холдинга са отказвали поръчки и са пропускали шансове за развиване на бизнеса. Според тях, единствената работеща фабрика в рамките на холдинга ще остане благоевградската, но и нейното бъдеще не е сигурно.

Според приватизационния договор фабриката не може да бъде затворена за повече от година в рамките на десет.

Малко преди спирането на софийската фабрика депутатът от ДПС Делян Пеевски и италианският бизнесмен Едоардо Миролио продадоха акциите си в "Булгартабак" извън регулирания пазар. В края на март се проведе общо събрание на акционерите за смяна на ръководството.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна