Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Сивов: Човек винаги носи в себе си жаждата да бъде обичан

Снимка: plamensivov.com

"Държавата на другия живот" - това е реалността отвъд видимата реалност, където ще намерим отговор на всичките си въпроси. Такава аналогия със заглавието на своя стихосбирка направи пред "Хоризонт" Пламен Сивов, съосновател на акустичния проект "Точка бг“ и съучредител на фондация "Покров Богородичен".

От нас зависи как ще построим и възприемаме живота тук - дали ще го използваме за удовлетворяване на всичките пориви на страстите и егото си, или пък ще бъде място, където ще се научим да обичаме, защото основната ни мисия в този живот е тази, сподели Пламен Сивов:

Да се научим да обичаме и да бъдем обичани, така че когато се изправим пред Създателя, да бъдем съвместими с неговата любов. Това е всъщност раят – да намерим любовта на правилното място.

Както и да я замъглява, съсипва или очерня, човек винаги носи в себе си жаждата да бъде обичан, убеден е Пламен Сивов:

Тази жажда ни изпълва и постоянно ни води нанякъде. Но може би сме отвикнали да поставяме въпросите с правилните думи и това ни кара да се лутаме, да се чувстваме изгубени, непълноценни и недоволни.

Грях, прошка и покаяние не са изтъркани и излезли от употреба думи. Човечеството се развива и днешните отговори може да са други, с друга окраска, но същината е една и съща, през всички векове, каза още Сивов:

Не мисля, че сме изгубили светлината, смисъла и способността да се върнем там, откъдето сме тръгнали. Всяко човешко възвишение изисква някакво усилие. Така и църквата има своя език на дълбоките смисли, към който трябва да се приспособим.

Предстоящият концерт на "Точка бг" е на 5 май от Светлата седмица в НДК. Почитателите на поезията и музиката, пропити с вяра, са поканени на китари и гласове, събитие, в което поезията е водеща, а всички песни са авторски, обясни Пламен Сивов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна