Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатен вход за международния анимационен фестивал „Златен кукер“

Започва 7-ото издание на Международния анимационен фестивал „Златен кукер“ в НАТФИЗ и Дома на културата „Искър“. Освен филми има и изложби, каза за предаването „Хоризонт до обед“ Надежда Славова – един от организаторите. Тя сподели, че входът е свободен, а тази година изданието има около 1000 заглавия.

Тази година темата на фестивала е "Човекът от бъдещето".  Журито ще присъди награда за най-добър анимационен филм, за най-добър ултра кратък анимационен филм (около 1 мин.) , за най-добър късометражен филм до 10 мин., до 45 мин. и над 45 мин. Предвидени са призове за студентски анимационен филм, за детски анимационен филм, епизод от ТВ сериал и др.

Журито се състои от 60% чуждестранни личности, а 60% от състава на комисиите са професионалисти тясно свързани с анимационното изкуство.

Председател на журито е анимационният режисьор Румен Петков, който работи в Холивуд. Петков е носител на наградата „Златна палма“ в Кан, създател е на детските филмчета „Джони Браво“ и „Декстър“. За "Хоризонт до обед" открои основната разлика между европейската и американската анимация.

Американската анимация директно е предназначена за комерсиална анимация. Тя е директно предназначена да бъде гледана от зрителите и затова тя има успех не само в Холивуд, а и в цял свят. Докато европейската анимация поначало и българската като част от европейската анимация, не е предназначена толкова много за гледане, а тя е предназначена повече за фестивални успехи, за интелектуални индивидуални изяви.

Фестивалът "Златен кукер" ще продължи до 15-и май.

Повече можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени