Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Гьоте институт“ представя "Под слънцето" – филм за идеалния живот в Северна Корея

Парад в Северна Корея

Тази вечер от 18.30 часа в „Гьоте институт“ще бъде единствената прожекция на документалния филм „Под слънцето“, който показва животът в Северна Корея - идеалния живот, в идеалната държава. Филмът разказва за едно момиче, което учи в идеално училище, дъщеря е на идеални родители, работещи в идеални фабрики, живеещи в идеален апартамент в центъра на столицата.

Филмът е част от професионалната тренировъчна програма „Открития“, чиято основна цел е да предостави на изгряващите професионалисти висококачествено обучение, теоретични и практически знания, които да повишат нивото на документалната аудиовизуална индустрия в Европа.

Програмата се организира за седми път. Участниците са от цяла Европа, а експертите са от цял свят. Освен професионалното обучение има и една отворена документална кино програма за гражданите на столицата, която представя блестящи примери от съвременното документално кино, каза в предаването „Хоризонт до обед“ Анна Алексиева от Балкански документален център.

Тя допълни, че филмът „Под слънцето“ е третият в тази програма.

Продуцент на документалната лента е немския продуцент Симоне Бауман. Тя сподели в студиото на „Хоризонт до обед“, че Северна Корея е много по-различна от Съветския съюз и от това, което България е била по време на комунистическия режим:

В момента ние наблюдаваме едно поколение в Северна Корея, което няма абсолютно никакъв достъп до информация, различна от тази, която се разпространява в държавата, дори за тяхната лично история. Това не е било случай по време на комунистическия режим в България и в Съветския съюз. Този идеал има своите пукнатини, има хора, които имат своите социални проблеми, но ние не можем да видим тези пукнатини, те биват скрити. За хората в Северна Корея техният вожд е най-важният човек. Идеалът е техният живот, както е представено и в самия филм.

Симоне Бауман сподели, че на екипа и на режисьора Виталий Мански е отнело две години, за да получат всички разрешителни за снимки. Наблюдението от страна на държавата е продължило и по време на самите снимки.

Подробностите чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна