Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Тънково изтъня в борба за оцеляване

Снимка: mypicsmania.blogspot.com

Тънково е в пределите на община Стамболово. Градът отстои на 15 километра, а областният Хасково е на 35. Подстъпите към селото са позната картинка, обрисувана от кмета Иван Георгиев:

Пътищата са в окаяно състояние. Държавата няма пари да поддържа пътищата. Всяко лято ги кърпят, но като дойде зимата дупките пак се отпушват.

Борба за оцеляване е нашият живот, разказва възрастен жител на селото, който отскоро е пенсионер. Той разказва, че преди десетилетия в Тънково са живели 1 280 жители, а сега и селото като името си "изтънява" и опустява  - останали са двеста.

За малко време селото се срути, казва местна жена и пита:

Сега има много европейски  програми, които много помагат на селата. Защо да не се спечели тази пара и да се вземе?

Магазини има, но хора няма, казва друг от жителите на Тънково. Заради изчезващото население, отдавна е закрито  основното училище. Някога то е било оздравително, със специален статут - за деца с белодробни заболявания. От 20 години го няма. Имало е идея да стане дом за стари хора или санаториум., но пари няма.

Моите уважения за румънците -  включва се в разговора друга жена - бяха под нас, но вкараха ли депутати и министри в затворите, а у нас всички са честни. Никой не е крал.

Има все още мъждукащо читалище и църква. Контейнери за боклук също дал Господ. Въпросът е кога ги извозват и къде си изхвърлят боклука:

От Стамболово идват един път в месеца.

Проблемът е голям, тъй като в повечето случаи няма пари за гориво:

Имаме си рекички, хвърляме там боклуците.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени