Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев: Образованите хора са коректив на популистите и националистите и на търсенето на безпринципни политически решения

Снимка: president.bg

"Образованите хора са коректив на посредствеността, пропагнадата и безличието" - с тези думи президентът Росен Плевнелиев откри традиционния прием по случай Деня на славянската просвета и култура, и на славянската писменост в Националния исторически музей.

Гордеем се, че създаването и разпространението на Кирилицата е най-ценният принос на българите към световната култура и цивилизация, че именно ние-българите оценихме смисъла като опазихме и развихме великото дело на светите солунски братя.

Президентът Росен Плевнелиев посочи, че буквите и знанието дават сила на нашия народ и ни носят спокойствие за утрешния ден.

Днес нерядко ставаме свидетели как посредствеността, пропагандата и безличието се опитват да удавят стойностното, възвишеното и духовното. Затова е важно словото – то изгражда съпротивителните ни сили срещу безличието, пошлостта и бездарието. Образованите хора са коректив на популистите и националистите, и на търсенето на безпринципни политически решения, играейки си с тревогите и страховете на хората.

Днешният ден е ден на признателност към творците на българската духовност, посочи още държавният глава.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна