Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калпакчиев: Необходимо е демократизиране на прокуратурата и премахване на квазисъдебните ѝ функции

Проектът за новия Закон за съдебната власт не предвижда необходимите промени

Снимка: БГНЕС
Цацаров нееднократно е заявявал, че глава шеста от ЗСВ се пише основно от представители на прокуратурата в работните групи, но проектът за новия Закон за съдебната власт не предвижда необходимите промени в прокуратурата.
 
Това каза Калин Калпакчиев от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет в предаването "Преди всички" по "Хоризонт":

Нормално е и прокурори да участват в писането на проекта. Въпросът е, дали има промяна? Промяната трябва да е демократизиране на прокуратурата, съсредоточаване на нейните правомощия изцяло и само в сферата на наказателното преследване, т.е. прокуратурата да бъде, както казва и Конституцията. Ние трябва да се върнем към смисъла на Конституцията – Прокуратурата да бъде органът, който повдига и поддържа обвиненията. Представители на Венецианската комисия и наши партньори, в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка, казват, че Прокуратурата в България разполага с много правомощия, които я правят всесилна и безконтролна. Едно от тези правомощия е това тя да бъде тотална прокуратура - да контролира всичко и всеки в обществото - т.е. тя замества много често и съда - има квазисъдебни функции. Това трябва да бъде премахнато!

Чл.145 от Закона за съдебната власт, който дава тези правомощия на прокуратурата, в проекта на Христо Иванов беше променен, но тук не е изобщо засегнат.

Калпакчиев коментира, че част от правомощията на прокуратурата я превръщат в инструмент за шантаж:

Т. нар."предварителни проверки", сме виждали десетилетия наред, са един инструмент, който се използва за натиск, шантаж, икономически зависимости, включително политически. Освен това, той е неефективен, тъй като е способ, чрез който се събират данни, които нямат доказателствена стойност. Всичко, което се върши в рамките на предварителната проверка, след това трябва да бъде преповторено...

Калпакчиев е на мнение, че промените в Закона няма да намалят централизацията в прокуратурата и да гарантират независимост на работата на редовите прокурори.

Естеството на работата на съдията предполага той да бъде в доста по-голяма степен свободен от йерархически зависимости. Нормално е една прокурорска институция да бъде йерархично устроена, тъй като ефективността на изпълнение на функцията, която е възложена по наказателно обвинение, изисква това.  Въпросът е да има граница! Там трябва да е дискусията, която сега не се води -  къде е границата между йерархичната подчиненост и свободата на прокурора. В проекта за ЗСВ не е разграничена тази административно-йерархична подчиненост на прокурора от неговата свобода да решава преписките си по вътрешно убеждение.

Интервюто на Силвия Великова с Калин Калпакчиев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна