Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Танева: Разговорът за президентска република е предлаган от отделни политици и не е тема в общественото пространство

Снимка: БГНЕС

Покрай дебатите за президентските избори свой живот заживя и темата за президентска република. Тя беше анонсирана първоначално от Георги Първанов, който заяви, че би станал президент в президентска република. И макар после леко да модифицира своето изявление, темата породи дебати между политици и експерти. Президентска република в ситуацията на президентски избори – време ли е – имаме ли нужда от това?
 

Преподавателят по публична администрация в Софийския университет Албена Танева смята, че разговорът за президентска република е предлаган от отделни политици и не е тема в общественото пространство Тя коментира в "Преди всички" темата така:

Разговорът за президентска република не произтича от ситуацията. Този разговор, доколкото го е имало, винаги е бил вкарван в публичното пространство от отделни политици и то все около избори. Кой има интерес от това? По конституция президентът има по-скоро церемониални функции. България е парламентарна република. Ако погледнем по-глобално в европейски и в световен контекст, случват се промени в политическите системи с авторитарни тежнения. Има социална ситуация, в която това работи – Унгария, Австрия, Полша... Колкото по-кризисно е времето, толкова повече е пространството за социален и политически популизъм. И някъде там идеята за президентска република, силната власт на президента, възможностите да се постигат резултати в една общество чрез "силната ръка" отправя определени послания към публиката. Другото важно послание е "От кого зависи нашият дневен ред, нашият резултат – да дойде един добър цар и да ни реши всички въпроси..."

По отношение на премиерската република, Танева смята, че: Има какво да се промени и трябва да се промени в Конституцията, така че да може тя да препятства твърде голямата и силна роля на министър-председателя.

Изкушението на тези, които влизат в политиката, за да придобият тежест, е жалко. Но тези, които искат да влязат в политиката, за да бъдат там, независимо от това как ще бъдат обрулени, е жертва.

Танева прогнозира във връзка с предстояща президентска кампания, че различните политически сили ще имат различен мотив за участие. За някои малки политически сили това е своего рода реклама. За тези, които имат реални шансове, би трябвало разговорът да се води през принципни въпроси.

Заслужава си да слушаме идеите за президентска република.

Интервюто на Силвия Великова с Албена Танева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!