Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гилдията на архитектите – против реконструкцията на Японския хотел в София

Като грубо посегателство върху един от малкото архитектурни шедьоври, с които нашата столица може да се гордее – хотел "Витоша – Ню Отани" – сега "Маринела" – определиха Съюзът на архитектите и Камарата на архитектите проекта за реставрация на големия столичен хотел, познат на столичани като Японския хотел. Гилдията ще огласи позицията си относно планирания ремонт на сградата, който според архитектите не е съобразен с авторското право на създателя Кишо Курокава.

В предаването "Преди всички" арх. Борислав Игнатов, председател на Камарата на архитектите у нас, обясни, че Курокава е архитект, философ и писател, велика личност от историята на 20-и век и архитектурната мисъл и че работата му у нас по време на Желязната завеса е била прецедент за целия Източен блок.

Камарата и Съюзът на архитектите заемат както професионална, така и гражданска позиция по този въпрос, уточни Борислав Игнатов, според когото проектът за реконструкцията на хотела е направен услужливо, а в оригиналния проект са били закодирани пропорции от възрожденски къщи, от които японският архитект е бил силно впечатлен.

Възложителите са заблудени от проектантите и от техните собствени интереси и камарата на архитектите би могла да съдейства с повече информация за характеристиките на сградата, декларира арх. Игнатов.

Повече по темата – в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна