Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катя Спасова: В Бразилия двама музиканти къща хранят

Сао Паоло
Снимка: Мира Стефанова
Над 20 години България, Бразилия и музиката съжителстват успешно в едно семейство. Катя Спасова е българка, а съпругът й Марсело Коста - бразилец. Тя свири на цигулка, а той-на тромпет. Семейството живее в Сао Пауло. Преди 24 години Катя пристигнала в далечната латиноамериканска страна, защото търсели музиканти за местен оркестър. Там тя срещнала Марсело:

В оркестъра се запознахме и след десет месеца се оженихме.

Изборът между България и Бразилия бил лесен за Катя - в полза на любовта:

Снимка: Мира СтефановаЕстествено винаги я има носталгията, желанието, мисълта дали някога ще се върнем… Но когато си добре на едно място ти не линееш толкова за нещата, които си оставил.

Постепенно Марсело научил и български. А освен в Катя, се влюбил и в България и в българските народни танци:

Повече ми харесва природата и фолклорът. Музиката е страхотна. Говорим си, че на стари години ще живеем там. На мен специално много ми харесва.

Засега семейството живее в многомилионния, динамичен и мултикултурен индустриален и финансов център на Бразилия - Сао Пауло. Катя споделя, че разстоянията като във всеки мегаполис са големи, а денят винаги ти се струва къс. Тежкото икономическо състояние, високата инфлация и безработицата в Бразилия, за щастие не са нанесли непоправими щети върху музиката, разказва още Катя:

Слава Богу в Бразилия класическата музика е на голяма почит, така че двама музиканти къща хранят.

Сао ПаолоБразилската атмосфера, темперамент и гостоприемство карат Катя да се чувства добре в далечната латиноамериканска страна, дори открива прилики между българи и бразилци:

Темпераментни, гостоприемни, музикална раса – много допирни точки има.

Българските традиции могат да бъдат запазени и на бразилска почва. Дъщерята на Марсело и Катя учи в българското училище в Сао Пауло.

Цялата история на Катя и Марсело чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна