Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Й. Божилов: ИДИЛ се превърна в идеология на крайния ислямизъм, завладяваща все повече хора

Снимка: БГНЕС

НАТО е една доста динамична организация, която трябва да отговори на всички рискове и заплахи, пред които се изправят нейните членове, като международния тероризъм и спокойствието на Балканите. Това обясни за “Хоризонт“ в предаването “12+3“ Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност по повод решението на Алианса за разполагане на 4 батальона в Полша и в Балтийските държави за засилване на отбраната срещу Русия, което престои да бъде официално одобрение днес на среща в Брюксел.

Светът е динамичен – днес рисковете и заплахите за Алианса са от доста по-различен характер, като едно от най-сериозните предизвикателства за всички членове на НАТО е политиката на Русия, подчерта Божилов, като обясни основните въпроси, които Алиансът ще разгледа на предстоящата ключова среща във Варшава през юли за изграждане на обща стратегия на НАТО в Централна и Източна Европа:
Срещата ще разгледа един от основните въпроси - как да се гарантира сигурността и териториалната цялост на страните на източния фланг и най-вече на Полша и на Балтийските страни, които ясно изразиха притеснения от дейността на Русия във военно-политическата сфера, но също така някои от страните партньори.

Като пример, Йордан Божилов посочи, че и министърът на отбраната на Швеция също е сред настояващите за видимо присъствие на НАТО в Балтийския регион, за да гарантира, че няма да се прекрачи тази линия на границите между Русия и другите държави.

НАТО и Русия са в една много ниска точка на взаимоотношения, близка до точката на замръзване, поясни още Божилов, като подчерта, че е необходимо системата на НАТО да направи така, че да няма изкушения за по-нататъшни компрометиращи действия  и допълни:
Решението на НАТО е за разполагане на доста ограничени военни средства – по-малко от 4 000 човека на териториите на четири държави, които имат единствената цел да гарантират, че напрежението ще спре дотук, т.е. няма да има повече навлизане в други територии, няма да има анексиране на територии, особено на НАТО и на партньори.

Божилов подчерта, че на срещата на Върха ще бъде обърнато внимание и на “Ислямска държава“ и ролята на НАТО в борбата с тероризма, както и на ролята на Алианса при справянето с бежанските вълни, а също така и на въпроси като хибридните войни и киберзащитата на държавите-членки, но и продължаващото разширяване на Северноатлантическия алианс:
Черна гора е поканена да стане 29-ият член на НАТО и това ще стане на срещата във Варшава.

Има над 60 организации, които се водят последователи на ИДИЛ в целия свят, обясни още Йордан Божилов:
Проблемът с ИДИЛ е изключително сложен и многообразен, защото "Ислямска държава“ не е само една терористична организация, действаща в Сирия и Ирак – тя се превърна в една идеология на крайния ислямизъм, която завладява все повече хора не само в арабските страни.

Няма информация за разполагането на база на НАТО на Черно море, подчерта още председателят на Софийския форум за сигурност.

Подробности чуйте в интервюто в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени