Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцария отваря много възможности за работа пред българите

| обновено на 18.06.16 в 12:34
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Независимо как ще гласуват британците на референдума за оставане или излизане от Европейския съюз, отношенията им с Европа ще бъдат променени, прогнозира в специално интервю за "Събота 150" държавният секретар по икономическите въпроси на страната Мари-Габриел Инайхен-Флайш. Тя призна, че това е едно от основните предизвикателства пред Европейския съюз и цялата световна икономика, а Швейцария, независимо от високия стандарт на живот, е много зависима от тях. Инайхен-Флайш беше у нас за участие в българо-швейцарски бизнес форум.

Швейцария отваря много възможности за работа пред българите, заяви още Инайхен-Флайш:

Като помисля за уменията, които имат българските работници, съм сигурна, че ще се отворят различни възможности. Знаете, че от първи юни вече пазарът на труда в Швейцария е напълно отворен за българи. Разбира се, всеки, който иска да дойде да работи при нас, трябва да има сключен договор, за да го направи.

Когато погледна компаниите, които работят в България, виждам, че те развиват дейности в много сектори - например, прозиводството на машини, земеделието, производството и доставката на електроенергия и изобщо в енергийния сектор, също така услугите и още много сфери. Разбира се, въпрос на инвестиционно решение на швейцарските компании е дали да дойдат в България и в кой сектор да развиват дейността си, но със сигурност виждам увеличаване на интереса към вашата страна. Аз съм убедена, че в бъдеще ще виждаме повече инвеститори, които да развиват бизнеса си в България.

В Швейцария скоро бе отхвърлена възможността за гарантиран минимален доход. На въпрос очакван ли беше този резултат от референдума, Инайхен-Флайш каза:


Знаете, че ние имаме много развита демокрация и хората могат да гласуват и следователно предпоставят това, което искат. Това беше един от въпросите, които дискутирахме. Ние очаквахме идеята за гарантиран доход да бъде отхвърлена и това се случи с много сериозен резултат. Мисля, че основният аргумент беше, че няма отговор на въпроса кой ще плаща за това, че има гарантиран минимален доход. Ако всеки е сигурен, че ще получава 2 000 или 2 500 швейцарски франка, кой ще иска да работи?

Има две основни предизвикателства пред швейцарската икономика, допълни тя:

Едното от тях е силният швейцарски франк, защото той пречи на износа към Европа и специално към еврозоната. Другото е развитието на световната икономика, защото ние сме много зависими от него отново заради експорта. Ако държави като Китай или Великобритания, които са сред най-големите ни търговски партньори, имат проблеми и икономиките им се развиват с по-бавни темпове, отколкото преди, ние веднага го усещаме. Разбира се, търговските отношения с Европейския съюз също са предизивкателства. Ние имаме сигурно 120 споразумения и трябва да сме сигурни, че тези връзки ще се развиват много добре, защото Европейският съюз е изключително важен наш партньор.  

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна