Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Л. Кючуков: Македония загуби темпо на реформите заради авторитарния режим на Никола Груевски

Снимка: БГНЕС

Македония е забавила темпа на реформи заради авторитарния режим на Никола Груевски, подчерта дипломатът Любомир Кючуков на конференцията на Македонския научен институт, посветена на Деня на Македония и християнския празник Свети Дух.

Македония загуби темпо – те са в посока на вътрешнополитическите тенденции за все по-затворено и авторитарно управление в рамките на модела "Груевски", подчерта Кючуков, според когото въпросът пред Македония е дали вече не е непоправимо отклонението от желанието на страната за еврочленство.

СнимкаБившият евродепутат Станимир Илчев припомни, че по редица спорни въпроси България не е достатъчно активна в политиката си към Македония.

Илчев настоя за единност на сегашните евродепутати, но и предупреди:

В момента, в който Македония започне, може би, за членство в Европейския съюз, тогава не просто някой ще се опита да търси македонци в Гоце Делчев и в Мусонище, а всеки ден ще говорят за преследването на македонците в България.

СнимкаБългарската патриаршия абдикира от дебата за признаване на независимостта на македонската църква,подчерта от своя страна Горан Благоев:

За Църква-майка на съвременната Македонска църква се смята Сръбската патриаршия. А днес Българската патриаршия знае, че има много повече основание да бъде Църква-майка на Македонската църква и именно с това съзнание следва да участва в църковната дипломация в региона.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна