Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Попов: Въпреки тиражираното за огромния бюджет на МВР, то е недофинансирано

Синдикалистите очакват широко публично обсъждане на предложенията

Очевидно се мисли в посока смекчаване на рестрикциите на социалния статус на служителите в МВР. Ако идеята е да се стимулира по-дългото оставане на служителите в МВР, това е добра идея. Така председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов определи в предаването "Преди всички" новите предложения за промени в Закона за МВР, сред които предвиденото стъпаловидно обезщетение според стажа в системата.

Проблем на цяла Европа е застаряването на населението. Все повече пенсионери си получават пенсиите от осигуровките на все по-малко работещи, каза още Попов и посочи, че в сектор "Сигурност" е несериозно да се върви към текучество на служители, работили по няколко години в системата, защото тя губи от завършени професионалисти, които я напускат:

Доходите на служителите в тази система са замръзнали и на практика вървят назад. Въпреки тиражираното за огромния бюджет на МВР, то е недофинансирано, а този проблем не може да се реши с икономиите от първоначалния проект. Сигурността струва пари и то много пари.

Относно предложението служители от администрацията на МВР да преминат на трудово правоотношение и да не са със статут на държавни служители, Попов отбеляза необходимостта от разграничение на различните категории служители и даде пример с операторите на тел. 112, чиято отговорност и работен стрес според него изключват трансформиране на статута им от лица, работещи като държавни служители в такива, работещи по трудово правоотношение.

Върви се към по-задълбочено обмисляне на проекта, обобщи Валентин Попов като подчерта, че синдикалистите очакват широко публично обсъждане на предложенията.

Цялото интервю на Веселина Миланова с Валентин Попов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна