Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георгос Мавракис: "Грекзит" няма да има

Снимка: Дневник

Искаме да променим Европа, ако е възможно – да бъде една Европа не на капиталите и на банките, а на народите. Това каза в предаването „Хоризонт до обед“ Георгос Мавракис, грък, който живее в Стара Загора и поддържа блог, активист и симпатизант на „Сириза“. Днес се навършва година от гръцкия референдум за условията, поставени от международните кредитори за реформи, при който 61% от гръцките граждани казаха "Не", срещу 38 % гласували с "Дa".

Помня ентусиазма на повечето гърци, които си казваха „Стига вече! Няма какво повече да се молим на кредиторите.“ Особено младите гласуваха против пакета. Въпреки това Ципрас след това подписа меморандум, който не представлява точно предлаганото от кредиторите. Неточно е, че този меморандум е по-лош от предишните, въпреки че като политически ляв човек не бих го защитавал, разказа още Мавракис, който определи днешните настроения в Гърция така:

Народът пак е седнал на канапето. Хората са разочаровани. Бих искал да има протести, защото само така може да върви напред обществото.

Няма да има „Грекзит“, освен ако не се разпадне ЕС, прогнозира Георгос Мавракис.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна