Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският кабинет ще заобиколи парламента за приемането на трудовите реформи

Манюел Валс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският премиер Манюел Валс обяви, че ще използва конституционна мярка, за да влязат в сила оспорваните закони за трудова реформа, като се заобиколи парламента.

Тази страна е свикнала прекалено много с масовата безработица, заяви Валс пред депутатите и допълни, че действа в общия интерес на френския народ. Не е преструвка, не е непреклонност, каза още Валс.

По думите му, към законопроектите са били добавени над 800 поправки след качествени дебати, но коалиция на неподвижността е осуетила стремежа към реформите за намаляване на безработицата.

Това е вторият път, когато кабинетът прилага член 49, алинея 3 от Конституцията за този законодателен пакет, защото не може да разчита на гласовете на лявата фракция в Социалистическата партия. Чрез използването на законодателната хватка правителството може да приеме законите с указ и без гласуване на депутатите.

Депутатите имат 24 часа да решат дали да свикат вот на недоверие срещу кабинета на Валс. Подобен ход вече беше отхвърлен от дясната опозиция.

Проучване на общественото мнение от миналата седмица сочи, че 73 процента от французите биха били шокирани, ако управляващите използват този метод за окончателното приемане на реформите. Срещу тях има протести от четири месеца насам, които са подкрепени от студенти и синдикати. Някои от демонстрациите доведоха до сблъсъци с полицията.

Безработицата във Франция е 10 процента, като сред младежите тя достига дори 25 на сто, припомня Франс прес.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна