Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снайперистът от Далас е разполагал с материали за бомби

Снимка: БТА
Снайперистът, който уби в Далас петима офицери и рани  други седем, е разполагал с материали за направа на бомби, сочат първите данни от разследването на инцидента. Заподозреният е заявил, че не е бил част от организирана група.
Стрелецът беше убит след няколкочасови преговори, когато спецчастите са детонирали бомба
Според властите заподозреният Майка Джонсън е бил ветеран от запаса, служил в Афганистан.  Американски медии цитираха негова декларация, в която като мотив на действията си той посочва убийствата на чернокожи от полицаи и отправя критики към движението  "Животът на чернокожите е от значение."

Официални представители обявииха, че мъжът е единстеният заподозрян за нападението, след като вчера имаше въпроси дали той е действал сам. Представителите заявиха още, че  според данните от разследването Джонсън е планирал атаката от известно време.

Кметът на Далас Майк Роулингс обяви, че "градът е в безопасност и е време да започне процесът по изцеление". До вторник знамената на федералните сгради ще са свалени наполовина в знак  на почиткъм паметта на жертвите.
Нападението срещу униформените започна в четвъртък вечерта местно време в края на мирна демонстрация срещу убийства на чернокожи от полицаи.Атаката, която доведе до най-големият брой жертви сред униформените от събитията от  11-ти септември насам, бе заклеймена от лидери и поддръжници на протестиращите за равни права,  като в същото време се появиха призиви за продължаване на мирните протести срещу стрелбата на служители на реда по афро-американци.
Междувременно президентът Барак Обама ще съкрати европейската си обиколка и в началото на следващата седмица ще посети Далас по покана на кмета.  В изявление от Белия Дом обявиха, че Обама ще продължи работата за сплотяване на хората, за подкрепа на офицерите и общностите и ще търси обща позиция чрез дискутиране на идеи за справяне с несъответствията на расова основа в правосъдната система. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна