Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Трън и селата протестират срещу добива на злато

Снимка: архив

Към екипа на предаването „Нашият ден“ се обърнаха разтревожени граждани от Трънския край. Причината е инвестиционно намерение от страна на фирмата „Евромакс сървисиз“ ЕООД за „Добив и преработка на подземни богатства по чл. 2, ал. 1 от ЗПБ – метални полезни изкопаеми – златно-сребърни руди от находище „Трън“, землище град Трън, община Трън, област Перник.“
Съгласно инвестиционното предложение са формирани два участъка: „Трън север“ – площ 7 584 928,5 кв.м. и „Трън юг“ – площ 7426841,0 кв.м. В участък „Трън юг“ са проучени и оценени подучастъци: „Злата“, „Крушев дол“ /КД/ и „Кръстато дърво“ /К2/, а в участък „Трън север“ – подучастъци „Лого“, „Руй“ и „Надежда“. За всеки подучастък от „Трън юг“ се изграждат: открит рудник, надземен рудничен комплекс, насипища за откривка и инертни скални маси, депо за хумусни материали и инфраструктура. За подучастъците „Крушев дол“ и „Злата“ се предвижда и изграждане на подземни рудници. На тази площ се предвижда и изграждане на 2 хвостохранилища. За всеки от подучастъците на „Трън север“ се изграждат: подземен рудник, малки насипища за откривка, депо за хумусни материали и инфраструктура.
На 25 юни 2016 г. е създаден инициативен комитет „За запазване на чиста природа в Трънския край“. Секретарят Румяна Боянова сподели в предаването: Наскоро разбрахме за инвестиционно намерение за добив на злато, което е предложено да се реализира в нашия край. Ние сме сериозно притеснени за здравето си и за природата, която е една от най-чистите в България.
Наш екип се отправи към Зелениград – селото, което се намира под връх Руй. Хората споделиха за притесненията си и неяснотите около инвестиционното намерение. Кметският наместник на селото г-жа Николина Димитрова отрече да има каквато и да било информация и ни препрати към община Трън. В телефонен разговор кмета на Трън господин Станислав Николов сподели: В общината няма никакви инвестиционни намерения. Засега не вземам никаква страна, защото едните казват, че ще отворят 2000 работни места, а другите, че ще прецакат околната среда. Като решение ми е в общината да си направим местен референдум и вече гражданите да кажат „за“ и „против“. В отговор дали става въпрос за старата мина (мина "Злата") кметът Станислав Николов, независимо, че липсва каквато и да било информация, каза: Първото, което се обсъжда е на територията на старата мина, която си е по принцип мина. А второто, което на много по-късен етап, е за връх Руй, което съм и аз против, по принцип.
По неофициална информация фирмата инвеститор „Евромакс сървисиз“ ЕООД, част от „Асарел-Медет“ АД вече е изпратила геолози, които да проучват територията около връх Руй. Поканихме в предаването представители на тази фирма. Оказа се, че всички представители на „Евромакс сървисиз“ ЕООД са в чужбина, а след като се обърнахме към „Асарел-Медет“ АД ни беше обяснено, че дъщерната фирма е автономна.
Независимо, че всичко остава в сферата на говоренето има предложение за изготвяне на декларация от страна на Общинския съвет на община Трън. То е на общинския съветник Олег Тодоров: На последната сесия предложих да се приеме една декларация във връзка с позицията на общински съвет за мината. Идеята ми е хората да се успокоят и да са наясно, че ние сме в крак със събитията.
Темата е с продължение! Ще търсим гледната точка на Държавата, фирмата инвеститор и всички гледни точки. Повече можете да чуете в звуковия файл.

Прочетете още по темата

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени