Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петиция в защита на градските дървета в Благоевград

Благоевград-отсечени чинари
Снимка: БГНЕС

В Благоевград стартира онлайн петиция в защита на градските дървета. 18 чинара бяха отрязани  заради изграждане на ново кръгово кръстовище между два от най- натоварените булеварда в областния град. 

Проблемното кръстовище  събира трафика от пет улици и в пиковите часове там редовно се образуват "тапи".  За да бъде  ефективно новото съоръжение  е необходимо разширяване на единия булевард „ Васил Левски", което наложи премахване  на дърветата в тротоарната зона, аргументираха се експертите. Новата лента е предвидена за паркиране на автомобилите и ще бъде част от синята зона на града. Точно това роди вълна от недоволство сред благоевградчани и най- вече на живеещите в района на  бъдещото кръгово кръстовище.  Инициатори стартираха онлайн петиция, с която  искат проверка на проекта и доколко той е съгласуван с екологичните норми, както и  възстановяване на дървесните видове паралелно с изпълнението на новото строителство:

Да се надяваме, че след като съберем достатъчно подписи, тъй като в социалните мрежи наистина имаше вълна от възмущение от тази сеч, след като внесем петицията в общината и в общинския съвет, ще има съответната реакция. Другото притеснение, което имаме, че всички дървета по протежението на булевард „ Васил Левски" ще бъдат отсечени, за да се разшири тази синя зона, която, съвсем скоро ще стигне до крайните квартали на града.

От вчера се ремонтира още едно кръгово кръстовище в града, като лентите в него стават две. Преустройството е с цел осигуряване на коридор при преминаване на линейки, пожарни и полицейски автомобили.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени