Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Черните флагове. Възходът на ИДИЛ" – анатомия на тероризма

Снимка: http://iztok-zapad.eu/

Образцова книга в областта на разследващата политическа журналистика – така Любен Козарев определи изданието на "Изток-Запад" "Черните флагове. Възходът на ИДИЛ" в интервю за предаването "12+3". Авторът Джоби Уорик вече е двукратен носител на "Пулицър", като една от наградите му е присъдена именно за написването на тази книга, обясни Козарев:

Сериозното на тази книга е детайлното и прецизно изследване – как се случи така, че след "Ал Кайда", която бе олицетворение на злото и беше съкрушена и обезглавена, се появи друга организация, която се оказа много по-мощен играч.

Уорик съумява да покаже зараждането и развитието на ИДИЛ, като описва детайлно фигурата на Абу Мусаб ал Заркауи, който въведе заснемане на обезглавяванията и убийствата в реално време. "Модата" на камикадзетата въвежда именно йорданецът Ал Заркауи, който е имал манията, че е най-великият терорист и на когото е посветена голяма част от книгата, обясни Козарев, като разказа, че инициираните от него атентати са били провеждани обичайно в петък в джамии, т.е. основните техни жертви са били мюсюлмани. 

В "Черните флагове. Възходът на ИДИЛ" става дума и за осуетен опит за мегаатентат, организиран от Заркауи, при който са щели да загинат близо 80 хиляди души, а бойни отровни вещества да обгазят половината йорданска столица Аман.

Още за книгата – в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени