Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване на ЕЦБ вижда по-слаб икономически растеж в еврозоната в резултат на Brexit

Професионалните анализатори, до които се допитва Европейската централна банка, намалиха техните прогнози за икономическия растеж в еврозоната през настоящата и през следващата година, тъй като влиянието от решението на британците да напуснат ЕС вероятно ще натежи постепенно върху производството в региона.

Въз основа на информацията, предоставена от нашите респонденти, тази низходяща ревизия отразява до голяма степен очакваното отрицателно въздействие върху еврозоната на резултатите от референдум във Великобритания, посочва ЕЦБ.

Британците гласуваха на 23-ти юни за напускане на Европейския съюз, което предизвика първоначален силен хаос на финансовите пазари. Въпреки че след това пазарите успяха да се стабилизират, все още няма никаква яснота относно влиянието от гласуването за Brexit върху икономиките в световен мащаб.

Анализаторите, до които се допитва ЕЦБ на всеки три месеца, посочват, че Brexit ще навреди на растежа в еврозоната посредством намаляване на износа за Великобритания, влошаване на инвестиции в региона и чрез колебанията на финансовите пазари, което би довело до негативни последствия за инвестициите и потреблението. Според тях обаче, въздействието от резултата на референдум върху инфлацията в еврозоната, на която Великобритания не е член, ще бъде минимално.

ЕЦБ каза, че 28 от 51 участници в проучването са посочили, че в техните нови прогнози са включени оценки за най-вероятното въздействие от британския вот.

Според техните осреднени прогнози, икономиката на еврозоната ще нарасне през 2017-а година с 1,4%, или с 0,2% под техните предишни прогнози от април. За 2017-а година се очаква повишение на БВП с 1,6% вместо с 1,7 на сто. В същото време професионалните анализатори са оставили без промяна тяхна оценка за икономическия растеж в еврозоната през настоящата година с 1,5 на сто.

Рязката обезценка на британската лира спрямо еврото в резултат на Brexit накара анализаторите, до които се допитва ЕЦБ, да понижат слабо и техните прогнози за инфлацията в еврозоната през 2017-а година до 1,2% (от 1,3% при предходното проучване) и до 1,5% (от 1,6%) през 2018-а година, като в същото време те продължават да очакват анемичен инфлационен растеж от 0,3% през настоящата година (без промяна спрямо проучването от април).

Новото проучване идва само ден, след като на заседанието си в четвъртък ЕЦБ запази без промяна основните си лихвени ставки, аргументирайки се, че са необходими повече данни за забавяне на икономическия растеж в резултат на Brexit, преди евентуално да се обмислят допълнителни стимулиращи парични и лихвени политики.

По-рано днес агенция Markit представи предварителни данни от своето проучване за бизнес активността в еврозоната през юли. Данните показват известно забавяне на бизнес експанзията в частния сектор до 18-месечно дъно, но поне на този етап икономиката на еврозоната бележи изненадваща устойчивост въпреки Brexit и след новата терористична атака във Франция (в Ница).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна