Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Пантелеев: В Софийската филхармония цари хаос

Снимка: Булфото
Ситуацията е критична за Софийската филхармония, там цари хаос, заяви в "12+3" Мартин Пантелеев, уволненията главен диригент на филхармонията.

Уволнението ми е незаконно, а за морал изобщо не може да се говори. Не приех да бъда гост диригент, защото това означава да бъда далеч от решенията, които се взимат за съдбата на тази институция, обясни Пантелеев.

Аз съм изградил този оркестър, отказал съм редица престижни ангажименти в името на тази цел. Този оркестър е мисия не само за мен, но и за България
, заяви Пантелеев.

За първи път от 12 години бях в едномесечен отпуск и той беше по лични причини. Не съм имал други професионални ангажименти, обясни Пантелеев.

Кой си позволява национален институт да се управлява от човек, който не е издържал конкурс?
Пантелеев заяви, че новият директор Светлана Терзиева се е явила на конкурс и е била на едно от последните места. Той твърди също, че Терзиева дълго време е работила за Фондация "Америка за България".

Имаше конфликт на интереси, защото фондацията навлезе агресивно в репертоарния план и филхармонията започна да се превръща в общообразователен оркестър. Софийската филхармония е емблематична институция
, подчерта Пантелеев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна