Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Иванов: На Игрите в Токио можем да имаме състезатели в турнира по карате

Борислав Иванов: На Игрите в Токио можем да имаме състезатели в турнира по карате
Снимка: Личен архив

Чакахме много години. Постоянно се борихме да влезем в олимпийското семейство. Най-сетне успяхме. 3-ти август е паметна дата за нашия спорт, официално карате беше избрано за член на олимпийското семейство. Ние сме в топ 5 на най-масовите спортове в света, така бившият национален треньор Борислав Иванов коментира включването на карате в олимпийската програма за Игрите в Токио през 2020 година. Иванов е начело на държавния ни тим от 2000 до 2008 година и е един от най-титулуваните ни спортисти.

На Олимпийските игри ще имаме право на 80 участници в две дисциплини – ката и кумите индивидуално. По 10 души ще са в категория, а категориите ще са по 3 за мъже и жени. Мисля, че за Олимпиадата в Токио България може да има представители. В момента имаме много силно женско поколение, допълни Иванов.

Пет нови спорта бяха включени в програмата за следващите Летни олимпийски игри в Токио през 2020 година. Международният олимпийски комитет одобри единодушно решението на изпълкома от юни за включването на скейтбординг, сърфинг, спортно катерене, бейзбол/софтбол и карате, които са изключително популярни в Япония.

Според новите правила всеки домакин на Олимпиада има право да селектира спортове, които са популярни в страната и които да бъдат прибавени към традиционните 28 вида спорт на олимпийски игри

   Снимка                             Снимка


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна