Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Костадин Бонев: Българите се превръщаме в стадо от мунчовци

На Пловдив трябва да се отнеме правото да бъде Европейска столица на културата, казва режисьорът

Костадин Бонев
Снимка: БГНЕС

Вълнува ме всяка проява на безпаметност. Ние, българите се превръщаме в едно стадо от мунчовци, които нищо не могат да направят. Това каза в предаването "12+4" кинорежисьорът Костадин Бонев по повод скандалния пожар, изпепелил историческите сгради на Тютюневия град в Пловдив:

Ако аз се чувствам виновен за това, което се случва в Пловдив, не разбирам как министър-председателят не се чувства виновен. Той би трябвало също да се почувства виновен.

Според Бонев след случилото се на Пловдив трябва да бъде отнето правото да бъде Европейска столица на културата.

Режисьорът гостува на БНР, след като игралният му филм „Потъването на Созопол“ се завърна с награди от пореден фестивал - в Прага. Досега в досието си лентата има участие в 30 фестивала, което е част от стратегията на продуцентския екип - филмът да има максимално дълъг живот и да участва на колкото може повече фестивали, сподели Бонев:

„Потъването на Созопол“ са нашите съмнения, нашите вини, към които човек се обръща в зависимост от това кога достига житейската си зрялост.

Оказа се, че много млади хора са припознали филма като близък до тяхната чувствителност, което показва че са по-мъдри и по-зрели от нас и започват по-рано да си задават въпросите, които ние си задаваме да кажем на 50.

В актьорския състав са Деян Донков, Снежина Петрова, Веселин Мезеклиев, Светлана Янчева, като на два фестивала е бил отличен целият актьорски ансамбъл.

Историята е написана от Ина Вълчанова. 

Относно реакцията на зрителите Костадин Бонев допълни:

Много е важно това, което си вградил, вложил в киното, да бъде разпознавано, допълвано, доизмислено.

Цялото интервю е в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени