Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илко Гетов: Пазарът на лекарства работи в непредвидима и несигурна среда

Проф. Илко Гетов
Снимка: Стаматина Никова
Защо изчезват все повече лекарства от българския пазар? От 2014 година близо 300 лекарства са били изтеглени от пазара, а броят им продължава да расте.

Тенденцията е закономерна, коментира в предаването „Преди всички“ проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз:

Нека не забравяме, че обратният процес – на навлизане на нови лекарства, на иновативни терапии, на нови молекули и нови лекарствени форми също е световна тенденция, част от която е и България. Имаме десет нови иновативни лекарства, които от следващата година ще бъдат на пазара.

Непрекъснатият натиск за намаляване на цените, малкият пазар, неплатежоспособността на населението, ограничените ресурси на НЗОК в сферата на лекарствата, нестабилността на нормативните промени – всичко това е огромен комплекс от фактори, които предопределят решението на всеки производител дали има или не интерес да продава, да предлага едно лекарство на българския пазар.  

Една от мерките – ценовият коридор от 60% - трябваше да се отложи за януари 2017 година, но не е отложен, подчерта проф. Гетов, а това по думите му ще доведе до смущения и паника сред участниците на пазара на лекарства.

Според експерта средата, в която работят всички в сектора, се отличава с нестабилност и непредвидимост:


Крайно време е да се даде дефиниция какво е липса, дефицит, недостиг на лекарства. В нормалните държави има т.нар. "основен списък" с лекарства  - за основните заболявания, без които системата не може да работи. В нашия позитивен списък има около 3 хиляди лекарства, а по света има около 80 хиляди. Трябва да подберем 200-300-400 лекарства, които да са във всяка болница и да бъде гарантирана тяхната доставка.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна