Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Горанов потвърди, че сделката за Царските конюшни ще се оспорва

Снимка: БГНЕС

Финансовият министър Владислав Горанов потвърди, че сделката за Царските конюшни ще се оспорва с претенции за нищожност:
Първо не е сигурно дали е собственик на земята и доколко е законна тази сделка, от там да тръгнем. От там нататък, ако нещо е уредено в порок, то няма как да се санира чрез някакви добри обещания, а ако оставаме с впечатлението, че държавата е ощетена и той трябва да я компенсира по някакъв начин с допълнителни инвестиции, то значи държавата е ощетена. От гледна точка защита на държавните интереси, има доста съмнения, че има нередности, а иначе от гледна точка на фиска, ако би трябвало да се вземе по-висока цена и ако това показват оценките, значи фиска е ощетен. Тука има внесена жалба до прокуратурата, чувал съм от колеги министри, че ще се оспорва сделката с претенции за нищожност.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи освобождаването на областния управител на София-град Веселин Пенев като "махане на бушон" от страна на премиера Бойко Борисов. Нинова заяви:
То оставаше и да го остави на поста. Просто, както винаги той реагира, за да си спасява кожата, маха бушона и до там. Ще го поздравим, ако постави въпроса за госпожа Бъчварова. Все пак видяхте документа, с който тя е дала съгласие за тази сделка. Ако там предприеме нещо, тогава вече заслужава одобрение. Сега просто се освободи от бушона, за да прекрати цялата атака срещу правителството, в основата на това стои правителството.

Борисов прие оставката на Пенев заради скандала със сделката  с Царските конюшни в центъра на столицата. По думите на Нинова министър Бъчварова е искала от публично-държавна собственост имотът да стане частна държавна, за да могат да продължат процедурите по прехвърлянето на собствеността. Според Нинова Бъчварова е излъгала, че не знае за сделката и не е давала съгласие за нея.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна