Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив започна срещата на държавните глави от групата "Арайолуш"

Снимка: БГНЕС

При засилени мерки за сигурност в Пловдив започна срещата на държавните глави от групата "Арайолуш". Президентът Росен Плевнелиев посреща колегите си  в етнографския музей в стария град.

Основната ни цел е да не позволим Европа да изпадне в криза на ценности и липса на солидарност - това каза президентът Росен Плевнелиев при откриването на срещата на държавните глави.

От вчера Старият град в Пловдив е затворен за автомобили заради президентската среща. Днес по обед мерките за сигурност се засилиха. Росен Плевнелиев дойде точно в 14 часа в Етнографският музей. Пет минути преди три часа следобед 10-имата държавни глави си направиха обща снимка. Започна и приветствието на българския президент Росен Плевнелиев. Журналистите следяха срещата на видеостена в градския дом на културата в Пловдив на два километра от Стария град. Днес изявления на президентите не се предвиждат. Групата "Арайолуш" включва държавните глави на парламентарните републики в ЕС. На срещата в Пловдив, която е 12-а поред, отсъстват президентите на Австрия и Естония.

Без значение дали ще говорим за миграция или сигурност, трябва да стоим рамо до рамо, подчерта Росен Плевнелиев:

Националистическите партии, които подхранват страховете на хората набират сила. Омразата, расизма, ксенофобията, популизма, агресивният национализъм, отново са във възход. Именно в такива времена е от ключово значение да покажем силата на нашите ценности и единство, ЕС и преди всичко съюз на ценности. Решението на днешните кризи не трябва да се търси ден за ден, тъкмо обратното, така подчертават острата нужда от още по-добро дългосрочно и координирано взимане на решения. Сътрудничеството вече не е въпрос на избор, а на необходимост.

В четвъртък в дом две на историческия музей в София държавните глави ще дадат съвместна пресконференция.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна