Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От инициативата "ДАЙ НА КИРИЛИЦА" настояват за задължителна кирилизация на електронните устройства

Снимка: http://www.engadget.com/

От инициативата "ДАЙ НА КИРИЛИЦА" настояват за задължителна кирилизация на електронните устройства, а доставчиците на електронни услуги да пишат само на български в комуникацията си с клиенти. 
Искането беше отправена на среща с депутати на Патриотичния фронт. 
Има шанс предложенията да влязат в подготвения от патриоти и "Атака" закон за българския език, казаха от ПФ, а Искрен Веселинов обясни.
Електронните устройства, които се продават на българския пазар, да бъдат кирилизирани, да търпят кирилизация. Достатъчно е електронни услуги да да пишат само на български, защото най-парадоксалните случаи, когато получаваме от мобилните оператори - "Честит 24 май" - е написано на латиница и говорим за шрифтовете кирилица. Голяма част от тях не са правени за български, те са правени за руски, да се създаде такава база данни, която да бъде достъпна за безплатно изтегляне.
Амалия Бас, която отговаря за кампанията, посочи, че предложенията помагат да не се деформира целостта на българския език.
Предвид развитието на дигиталните технологии лека полека се деформира и се нарушава целостта на българския език, което е проблем за решаване и нещо, на което трябва да се обърне внимание, и от публичния, и от частния сектор


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени