Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България без загубен гейм в първата квалификация за европейското първенство по волейбол

България без загубен гейм в първата квалификация за европейско първенство
Снимка: http://www.volleyball.bg

България постигна трета поредна победа в първия квалификационен турнир за европейското първенство за жени в столичната зала "Христо Ботев". В третата среща от груповата фаза българките надиграха Румъния с 3:0 гейма, в отделните части 25:22, 25:15, 25:20 точки. 

Наставникът Иван Сеферинов пусна в игра титулярен отбор: Лора Китипова, Емилия Николова, Елица Василева, Гергана Димитрова, Цветелина Заркова, Нася Димитрова и либерото Кристин Колчагова. Елица Василева и компания ни нямаха никакви проблеми в мача. Единствено в третия гейм румънките поведоха с 14:10, но националките направиха обрат за 16:15.

За България Елица Василева реализира 16 точки, а Емилия Николова добави 14 точки. За Румъния Йоана Мария Бачу отбеляза 10 точки.

В ранния мач Швейцария победи Черна гора с 3:2 гейма, в отделните части 16:25, 25:12, 25:20, 23:25, 15:13 точки.

 Българките са начело в класирането с групата с 9 точки и нямат загубен гейм в първите си три мача.

От 22 до 24 септември в Румъния ще се проведе втори квалификационен турнир с участието на същите отбори. Само победителят от групата се класира директно за Евро 2017 в Азербайджан и Грузия, а вторият ще играе на бараж.

Елица Василева - капитан на женския ни национален отбор:

Изиграхме добър мач и постигнахме чиста победа над Румъния, но никога не трябва да бъдем напълно доволни от нашата работа. След постигането на тези резултати - три победи в зала "Христо Ботев", можем да се чувстваме по-уверени. Отиваме в Румъния с амбиции за нови три успеха и се надяваме, че ще продължим по същия начин там, както в турнира в София.

Иван Сеферинов - селекционер на България:

Самите момичета бяха убедени, че ще спечелим мача. Допуснахме отпускане в средата на третия гейм и направихме три последователни грешки. Костваше ни доста нерви, но успяхме да издържим. Завършихме по най-добрия начин този турнир. Очаквам да се подготвим добре за следващите мачове и в първия двубой срещу Черна гора да играем по най-добрия начин. Победа в този мач за нас ще означава класиране на Европейско първенство.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна