Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Славомир Кондов: Човек трябва да открива хармония в нещата, които прави

д-р Славомир Кондов
Снимка: БГНЕС

Неврохирургията е кралицата на хирургическите дисциплини и една от най-младите и най-бурно развиващи се хирургически специалности. Работата с човешкия мозък е постоянно предизвикателство. Това сподели в интервю за "Хоризонт" неврохирургът д-р Славомир Кондов, който е номиниран за т.нар. медицински Оскари. Наградите ще бъдат връчени в началото на октомври в София.

Сред причините за прекомерното натоварване или "прегряване" на мозъка, д-р Кондов открои липсата на баланс и хармония, както и хроничният стрес в работната среда и средата в обществото и семейството:

Човек трябва да се движи постоянно и да намира баланс и хармония в нещата, които прави. При липса на баланс между духовното и физическото също се получават диспропорции.

Мозъчните клетки умират като останалите, но страдат и умират най-вече когато са подложени на компресия, обясни още специалистът:

Колкото по-бързо се извърши декомпресия на нервните структури, толкова повече им даваме възможност да оцелеят, да оживеят и по-малко да страдат функционално.

Сред тревожните симптоми, които подсказват сериозен проблем в мозъка са главоболие, припадъци, изтръпване и обездвижване на част от тялото, нарушен слух и равновесие, затруднения при преглъщане, каза още д-р Славомир Кондов.

Той пише стихове и харесва бойните изкуства. Не се смята за поет, казва още, че това е гледната му точка за света. Баща е на три деца.

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна