Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Робърт Пигни: Ако има "мек" Брекзит, има вероятност Шотландия да остане в Обединеното кралство

| обновено на 15.10.16 в 10:17
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Въпросът за излизането на Великобритания от Европейския съюз стигна и до Върховния съд. Кампанията бе поведена от редица утвърдени юристи в страната и е подкрепяна от подписка, в която се включват все повече британци. Те настояват парламентът да се произнесе дали да бъде задействан Член 50 на Лисабонския договор, а именно - за излизането от Европейския съюз. Практически - британският парламент може да наложи вето и фактическо начало на процедурата за излизане от Европейския съюз да няма. Репортаж на Марта Младенова

След като повечето британци гласуваха за излизане от Европейския съюз на 23-ти юни, никой все още не знае как волята им ще бъде изпълнена. Още повече, че все повече се чувстват настроенията, с които тази воля трябва да бъде променена. Реално легалният път това да се случи е един - чрез отказ на парламента да разреши задействането на Член 50-ти от Лисабонския договор. Пред "Хоризонт" адвокат Дейвид Грийн определи всички коментари по това какво може да реши парламентът като "спекулации"

Ние не оспорваме дали трябва да се стигне до излизане от Европейския съюз, или не. Това е политически въпрос. Ние коментираме единствено текстове от Конституцията и се основаваме на върховенството на закона. Разбира се, ние можем да спекулираме с това как ще гласува парламентът, защото вероятно той ще поиска повече детайли за това как ще се отрази на страната.

Пред "Хоризонт" Робърт Пигни от организаторите на кампанията "Предизвикателството на народа", която също се бори с това премиерът Тереза Мей да получи парламентарен мандат за каквато и да е работа по "Брекзит", заяви:

Изключително важно е да се разбере, че референдумът беше пожелателен - т.е. той има "съвещателен", а не задължителен смисъл. Хората се произнесоха. Това е така, но последната дума трябва да е на парламента, който ще прецени дали Брекзитът е добър или лош за страната.

Адвокат Грийн обясни, че Британската конституция изисква въпрос от толкова важно естество да бъде разгледан от парламента:

Ние поехме случая преди около три дни. Предполагам, че окончателното решение на съда ще бъде готово след около две седмици. Съдът смята, че Тереза Мей има нужда от мандат от парламента, за да задейства Член 50 от Лисабонския договор. Нашата теза е, че ние живеем в парламентарна демокрация и трябва решение от парламента за излизането от Европейския съюз. Правителството обаче твърди, че то може да действа чрез т.нар. "кралски прерогатив", който дава право на кабинета да се разпорежда с договорите и международните отношения на страната. Ние обаче сме убедени, че това не е правилно.

Нашите аргументи са, че парламентарният суверенитет изисква подобно важно решение като задействането на Член 50 да бъде взето именно, след като получи мандат от народните представители. Освен това не трябва да забравяме, че именно парламентът гласува за влизането на Обединеното кралство в Европейския съюз. Следователно, след като говорим за излизане от Европейския съюз, отново парламентът трябва да се произнесе по този въпрос. Също така трябва да видим и правата, които получаваме като членове на Европейския съюз - правото на свободно движение и достъп до единния пазар. С излизането от съюза ние може да ги изгубим, затова - именно парламентът трябва да се произнесе. Правителството не може да решава за индивидуалните права на гражданите, а правото на  свободно движение е именно такова индивидуално право.

Въпросът за индивидуалните права и свободното движение на хора и капитали, които са в основата на европейските ценности, води до следващата неяснота - как ще се случи излизането на Великобритания от Европейския съюз. Вече говорим за "твърд" Брекзит - с отказ от достъпа до единния пазар, но и твърда миграцонна политика и "мек" Брекзит - с частичен достъп до единния европейски пазар, но и с компромис в миграционната политика, обясни Робърт Пигни.

Ако парламентът реши, че излизането на Великобритания от Европейския съюз, под каквато и да е форма, не е задоволително, той трябва да го отхвърли. Също така е важно да кажем, че ако парламентът все пак прецени, че Брекзитът ще донесе повече позитиви за страната, то тогава трябва да го разреши. Аз се надявам решението да мине през парламента, защото той може да каже кое е най-добро за страната.

Според Пигни, излизането на Великобритания от Европейския съюз ще доведе до още "разводи", но този път - вътре в Обединеното кралство:

Ако правителството в Лондон се опита да извади страната от Европейския съюз, аз бих предположил, че Шотландия ще поиска да излезе. Ние имаме много богата история с шотландците, но ако ме питате лично, аз бих ги подкрепил в искането им да защитят правата на собствената си държава.

Следващата седмица в Шотландия ще бъде публикуван законопроект за втори референдум за независимост от Великобритания. И все пак - има вероятност обединеното кралство да запази цялостта си

Ако има т.нар. "мек" Брекзит, има вероятност Шотландия да остане в Обединеното кралство. Много е трудно да се прогнозира, защото все още никой не може да дефинира какво точно означава "мек" Брекзит, заяви Робърт Пигни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени