Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Пр. Ирит Лилиан: ЮНЕСКО преклони глава пред радикализма

Ирит Лилиан
Снимка: embassies.gov.il

ЮНЕСКО преклони глава пред радикализма, заяви в интервю за "Хоризонт " посланикът на Израел в София Н. Пр. Ирит Лилиан. Тя коментира резолюцията на организацията за опазването на палестинското културно наследство в Източен Йерусалим. Документът, внесен от 7 арабски страни, предизвика остри протести от страна на Израел, който обяви, че замразява сътрудничеството си с ЮНЕСКО. Поводът са текстове за Храмовия хълм в Източен Йерусалим, който е обозначен само с арабското си наименование - комплексът към джамията "Ал-Акса".

Според израелската страна, с този документ ЮНЕСКО отрича връзката на еврейския народ със свещените земи. Ирит Лилиан определи резолюцията като жалка и контрапродуктивна:

Бидейки страна, в която се уважават правата на трите монотеистични религии, смятам, че отричането на историческата връзка на един народ, който от три хиляди години почита Храмовия хълм като едно от най-свещените и благородни места, е глупаво.

Посланикът на Израел нарече причината за приемането на резолюцията политическа:

За съжаление, тази организация, както и някои други, става заложник на радикалистите. Никой не може да отрече, че Храмовият хълм е свещен за евреите, християните и мюсюлманите. Откакто Израел съществува, прави всичко възможно да се уважава вярата и почитта към това свещено място. И сега се появява една международна организация и се прекланя пред радикалистите. Имаме достатъчно радикализъм в света и нямаме нужда една международна организация да става част от тази кампания.

Запитана дали има опасения, че тази резолюция може да провокира безредици и допълнително напрежение по време на религиозни празници, Лилиан коментира:

Със сигурност тази резолюция окуражава радикализма. Това е нещо, което виждаме от няколко години. На Храмовия хълм идват радикални мюсюлмански групи, които плашат туристите. Те разглеждат Храмовия хълм само като свещено религиозно място, но не и като културно-исторически паметник, който е изключително ценен не само за трите моноистични религии, но за всички хора по света, за туристите, които идват да го посетят. Виждаме тези радикалисти от няколко години. В ежедневния живот резолюцията няма значение за туристите, но сега радикалните групи могат да станат още по-радикални, имайки тази резолюция зад гърба си.

Израел продължава комуникацията си с ЮНЕСКО, поясни още посланик Ирит Лилиан:
Израел не е голям спонсор на организацията, но САЩ, които са сред най-сериозните донори, са спирали няколко пъти финансирането именно заради такива резолюции. Япония също. Защото тази организация трябва да защитава и да усеща чувствителността на местата, които имат голяма културна, историческа и археологическа стойност. А в момента тази организация губи доверието към себе си и това се случва, защото приема подобни резолюции.

За съжаление това е политически натоварен случай, а не трябва да бъде. Организацията трябва да се върне към оригиналната си мисия, смята още Ирит Лилиан.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна