Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Пр. Ахмед Ал-Мадбух: В недрата на Храмовия хълм не са открити следи от еврейско присъствие

Н. Пр. Ахмед Ал Мадбух
Снимка: БГНЕС

Ние сме категорични, че Ерусалим е люлката на трите небесни религии - юдаизма, християнството и исляма. Тук обаче става дума само за една част от града, за която няма доказано еврейско присъствие. Това обясни в интервю за БНР посланикът на Палестина у нас Н. Пр. Ахмед Ал-Мадбух по повод избухналите спорове и остри реакции около резолюцията на ООН, засягаща връзките на евреите със смятания за свещен Храмов хълм в Ерусалим и с известната „Стена на плача”. 

Според нас това е една справедлива резолюция. Това място е свързано с продължителни в миналото спорове, които многократно са доказвали неговата същност, подчерта Ахмед Ал-Мадбух:

От 1967 година, от момента на окупацията на Източен Ерусалим, Израел провежда археологически разкопки в недрата на хълма под джамията Ал-Акса с намерението да открие доказателства, следи за съществуването на т.нар. Соломонов храм. До този момент са открити следи от османския период, от римляните, от византийците, от ханаанските времена, но абсолютно нищо не доказва тяхно присъствие там.

Запитан защо резолюцията е приета на практика без дебат по същество, посланикът на Палестина посочи, че не е бил необходим такъв дебат, защото са били представени оригинални документи, доказващи собственост върху спорните обекти:

До момента исторически никой не е проявявал съмнение в собствеността на Благородното светилище и върху това, че то е всъщност ислямски вакъф. Всичко започна през 1980 година, когато Израел след окупирането на Източен Ерусалим го анексира, обяви го за своя вечна столица и започна незаконно да строи в него.

Израел е държава-окупатор и държава на дискриминацията, но палестинското право всеки път се самодоказва. Съмнявам се, че Израел ще се съобрази с тази резолюция. От самото си създаване Израел не спазва нито международното право, нито резолюциите на международната общност.

Дипломатът предположи, че съобщения като това за заплахите срещу генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова след приемането на резолюцията, биха могли да се разпространяват от Израел:

Може би като опит да се вбие клин между нас и госпожа Бокова или между госпожа Бокова и арабските държави. В една такава ситуация госпожа Бокова да бъде заплашвана от някого или от някоя държава – това е чиста глупост.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. Преводът е на Мая Ценова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна