Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Донка Михайлова: Сивият сектор в туризма е сериозен проблем за общинските бюджети

Снимка: БГНЕС

Недобросъвестни хотелиери, собственици на къщи за гости или хора, даващи под наем вилите си, невинаги регистрират нощувките в Общината и не плащат съответните такси. Дори за регистрираните нощувки често плащанията се просрочват или остават невнесени. Гостите плащат туристическа такса, но хотелиерите я задържат за себе си. Това обясни за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" кметът на Троян и заместник-председател на Националното сдружение на общините в Република България Донка Михайлова.

Тази черна картина не засяга всички туристически обекти. Има такива, които са коректни и отговорни към общинския бюджет, но сивият сектор в туризма е проблем, за който не бива да спираме да говорим. Проблемът е сериозен за общинските бюджети, тъй като общините влагат все повече средства за създаване на добри предпоставки за развитие на туризма. Всички средства, които получаваме от туристическия сектор, връщаме обратно в развитието на сектора чрез програмите за развитие на туризма.


С промените в Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма се въвежда система, според която надеждността на този контрол се повишава. Чрез системата се въвежда изискване хотелите, които са в клас "А", да водят електронен регистър. Този регистър, макар и частично, следва да бъде достъпен от общините, НАП, структурите на МВР. За местата за настаняване от клас "Б", които не са длъжни да водят регистър в електронна форма, регистърът следва да бъде на хартия. Въвеждането на една такава електронна форма за регистрация в много по-голяма степен позволява ефективност на контрола. Но за общините е много важно да имаме връзка с полицията, с органите на НАП, така че на практика чрез достъпност до тези регистри да имаме ежедневна информация за това какво се случва.

Община Троян ежегодно определя и най-коректните хотели към общинския бюджет и връчва награди. Според Михайлова данъкът върху 30% от легловата база, който Конституционният съд отмени, е бил разумен механизъм.

Интервюто на Веселина Миланова с Донка Михайлова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени