Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов се срещна с председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян

Снимка: БГНЕС

Ръководители на страните от Централна и Източна Европа се срещнаха с китайските си колеги на среща на върха, чиято цел е да увеличи търговското сътрудничество между държавите.

Т. нар. среща "16+1" е с фокус върху предприемачески инициативи за развитието на пристанищата и транспортните коридори в Адриатическо, Балтийско и Черно море. Приоритетни са и темите за инфраструктурата, високите и зелените технологии.

16-те участващи страни включват 11 члена на Европейския съюз и още 5 от Балканите.

Председателят на Държавния съвет на Китайската народна република Ли Къцян коментира:

"16+1" събира заедно най-големия търговец в света и развиващите си икономики на Централна и Източна Европа. Подобно сътрудничество помага за поддържане на съществуващото състояние на международната търговия. Също така е благоприятно и за подобряване на механизмите за глобалната търговска кооперация.

По време на срещата си с Бойко Борисов Ли Къцян заяви, че Китай и България остават добри приятели поради взаимното доверие между двете страни. Китай отдава значение на силното желание на България за по-силни двустранни връзки и е склонна да разшири сътрудничеството в различни области. Ли добави още, че страната му насърчава предприятия в областта на производството на селскостопанска техника да инвестират в България. Двете страни могат да работят по развитието на пазари за трети страни, като така биха постигнали по-големи печалби, каза още Ли Къцян.

Бойко Борисов заяви, че България иска да ускори сътрудничеството си с Китай и подчерта голямото значение на "16+1". Той коментира още, че двете страни имат успешно сътрудничество в областта на земеделието и трябва да повишат двустранните връзки посредством разширяване към пазари за трети страни.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна