Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Ганев прогнозира предсрочни избори в началото на февруари

Снимка: БГНЕС


Политологът Димитър Ганев смята, че избирателната активност на балотажа няма да надвиши тази на първия тур, тъй като тогава  е имало много повече мотивиращи фактори за избирателите. Той очаква квадратчето "не подкрепям никого" да събере повече проценти на балотажа.

За представянето на двамата водещи кандидати на първия тур политологът посочи:

Това което видяхме на първия тур е, че Цецка Цачева не само, че не успя да привлече сериозен периферен вот около своята кандидатура, а дори не успя да мобилизира зад себе си целия електорален потенциал на ГЕРБ, който и по социологическите проучвания, и по видими резултати от местните избори и от предишните парламентарни избори през 2014-а, е около милион.

При Румен Радев - не само че увеличи подкрепата на партията, която го е издигнала - БСП, а по мои изчисления, около една трета  от неговия вот е периферен вот, ако искате може да го наречете "протестен"....

На втория тур по принцип целта на кандидатите е да привлекат максимум  периферен вот и  затова политологът смята, че възможностите на Радев са по-големи от тези на Цачева. Ганев не изключи напълно обрат в резултата, но отбеляза, че е малко вероятен. Той прогнозира оставка на кабинета и предсрочни избори в началото на февруари, но допълни, че това не означава връщане на БСП и ДПС на власт:

Когато става дума за изборна загуба на Цачева в неделя, това не означава поражение на ГЕРБ и не означава, според мен , връщане на БСП и ДПС отново на власт.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна