Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мрежата на доброволците и участници в СИК в чужбина предупредиха за рискове пред изборния процес

| обновено на 10.11.16 в 12:32
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доброволците, които участваха в секционните избирателни комисии (СИК) в чужбина, предупредиха за риск пред изборния процес на втория тур. От мрежата доброволци определят като провал организацията по приемането на списъците и протоколите на първия тур.

Мрежата на доброволците и участници в секционни избирателни комисии извън страната заявяват в писмото, че ЦИК дължи извинение за неуважението на труда на стотици доброволци по света, работещи в секционните избирателни комисии под изключително физическо и психическо напрежение, без почивка, в продължение на часове. Изброените фактори и преумората са причина за наличие на грешките и неточностите, които са установени в предадените протоколи от секционните избирателни комисии извън страната.

ЦИК дължи извинение за неуважението на труда на стотици доброволци по света, работещи в СИК извън страната, под изключително физическо и психическо напрежение, без почивка в продължение на часове, дори за елементарни физиологични нужди… Задържани на дежурство от по 24 и повече часа, понякога при мизерни условия, се казва в откритото писмо до ЦИК и МВнР.

В ЦИК все още не е получено писмото, коментира говорителят Александър Андреев.

В момента, в който то постъпи и бъде докладвано, ЦИК ще го разгледа и ако има посочени предложения от страна на организираната мрежа, то те ще бъдат взети предвид. ЦИК като правоприлагащ орган не може да излезе извън рамките на закона и с оглед на това, ако има предложения, които са направени и които ще доведат до неспазването на закона, те няма да могат да бъдат взети предвид. В ЦИК не са постъпвали сигнали по отношение на опашки извън страната – в такава степен, че да може с основание да се счита, че не е успял нормално да бъде проведен изборният процес. 

От Мрежата на доброволци и участници в СИК в чужбина предлагат създаването на неформална координационна група, която да започне работа още в събота.

Нагласите на доброволците, работещи в секционните избирателни комисии извън страната, са на предстоящия балотаж в неделя да напускат окончателно изборните помещения един час след изпращане на сканираните изборен списък и протоколи и най-късно преди полунощ местно време.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна