Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анели Чобанова: КЗД да бъде сезирана заради новата наредба за задължителни психотестове на педагозите

Анели Чобанова
Снимка: БГНЕС

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) би трябвало да бъде сезирана заради новата наредба за задължителни психотестове на педагозите. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" адвокат Анели Чобанова, която е бивш член на Комисията. Според нея не е направена предварителна оценка на въздействието:

Когато едно министерство, ведомство в нашата държава предприеме някакви законодателни мерки, на първо място трябва да се съобрази с член 20, алинея 2 от Закона за нормативните актове, т.е. трябва да направи предварителна или частична оценка на въздействието на нормативния акт, който въвежда в позитивното национално право. Такава оценка на въздействие не личи да е направена. Няма такава следа въобще в официалния сайт на Министерство на здравеопазването, а в сайта на Министерски съвет има цяло ръководство за това как се провежда оценка на въздействието на един нормативен акт.

Имайте предвид, че влезе в сила именно тази разпоредба и тя е задължителна за абсолютно всеки законотворец, който въвежда в националното ни позитивно право закон или подзаконов нормативен акт, какъвто е случаят с наредбата, допълни Чобанова:

Ако Комисията по дискриминация бъде сезирана, тя ще се занимава с това така или иначе. Има основания да се разглежда дали има място да се прилага т.нар. позитивна дискриминация по член 7 от Закона за защита от дискриминация или това е един акт на непряка дискриминация, визиран в член 4, алинея 3 от същия закон.

Учителят по физика Виолета Тачева определи наредбата за задължителни психотестове за педагозите веднъж годишно като обидна:

Обидно е. Аз страшно много си обичам работата, обаче напоследък се чувствам зле като учител от това непрекъснато съмнение дали всичко съм свършила както трябва, дали съм в срок с някакви информации. Просто времето ми отиде в някакви такива безсмислени неща, остава ми все по-малко време да вляза "под кожата на децата“, за да работя с тях. Аргументите на министерството за въвеждане на такова изискване звучат смешно. Имам усещането, че огромна част от гилдията се мъчи да се оттегли от професията, а е факт, че млади хора не влизат в нея и това е много показателно. Когато някой постъпва на работа, той така или иначе доказва своето състояние, своето образование и т.н. Мисля, че е обидно след това да се изисква по този начин да се доказва. В крайна сметка това важи и за лекарите, и за полицаите, важи за абсолютно всички. 

Цялото интервю с Анели Чобанова и Виолета Тачева можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени