Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици оформиха живо сърце в акция срещу насилието над деца

Снимка: БТА

С голямо сърце, символизиращо любовта като основен фактор за борба с насилието и условие за нормално детско развитие, учениците от 55-то училище в София се включиха в Седмицата за правата на детето. Мащабният флашмоб имаше за цел да привлече общественото внимание към проблема с насилието над деца в навечерието на 19 ноември, световен ден за борба срещу насилието над деца.

С инициативата учениците се протипоставят на насилието.  По проблема с насилето училището работи отдавна, разказва Антоанета Таракчиева, заместник-директор на учебното заведение. Всяка година учителите правят анкети сред децата, за да разберат каква е степента на агресия. Провежда се и друга инициатива, която също дава резултат - ученици обсъждат темата помежду си.

На 20.11.1989 г. Общото събрание на ООН приема Конвенцията за правата на детето - първата юридически обвързваща международна конвенция, която утвърждава човешките права на всички деца. България ратифицира Конвенцията с решение на ВНС от 11.04.1991 г. и от месец юни същата година тя е в сила за страната като част от вътрешното право. 

Заместник-председателят на Държавната агенция за закрила на детето  Велина Белева заяви, че иницитавата със сърцето и червените балони е адресирана към всеки от нас.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени