Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджет 2017 влиза в НС на първо четене

| обновено на 17.11.16 в 08:01

Бюджетните закони влизат за разглеждане в пленарната зала на Народното събрание на първо четене. Това ще е първото заседание на парламента, след като вчера депутатите гласуваха оставката на правителството на Бойко Борисов. 

Голяма част от парламентарните групи обаче не подкрепят финансовата рамка за следващата година. Ако тя не бъде подкрепена, минималната работна заплата ще остане замразена на 420 лева, няма да се реализира планираното увеличение на заплатите на учителите и по-високите добавки за децата с увреждания. Държавните разходи ще бъдат ограничени до 1/12 от настоящия бюджет до приемането на нов от следващото управление догодина.

За опасност от популизъм при бюджетните предложения предупреди премиерът в оставка Бойко Борисов:
Но ако тези предложения станат факт, на годишна база ще губи бюджетът  около 3 милиарда –` втората година ще се мултиплицират, на третата... и ще счупите държавата накрая.

Владислав Горанов, който е вносител на бюджета като финансов министър, също смята, че популизмът е свързан с отварянето на огромни дефицити. 

От Патриотичния фронт настояват минималната пенсия да бъде 300 лева, което според тях ще струва 700 млн. лева на хазната, а не милиарди. Христиан Митев пред "Хоризонт":
При положение че ние декларираме огромни преизпълнения на приходната част на бюджета за 2016-а, залагаме разходи, като например за саниране, които са в размер на около 1 милиард лева, мисля, че имаме достатъчно резерви и от там могат да дойдат тези средства.

"БСП лява България" настояват за въвеждането на прогресивна скала при данъчното облагане, но от ГЕРБ контрират, че новото правителство трябва да носи отговорност за данъчната политика, а не парламент, който ще бъде разпуснат след два месеца. Именно заради това от БСП също няма да подкрепят бюджета: 
Нещо повече – ще изтеглим нашите предложения по бюджета за 2017-а. Ще ги реализираме, когато спечелим парламентарни избори и управляваме държаватазаяви Корнелия Нинова от левицата. 

Очаква се ДПС също да не подкрепят бюджета, най-малкото защото още преди изборите поискаха изтеглянето му. Петър Чобанов
Бюджетът не е базиран на реалната ситуация в икономиката такава, каквато я има. 

Най-важните бюджетни параметри са дефицит от 1,4 на сто от Брутния вътрешен продукт, което прави повече от 1,3 млрд. лева. На външните пазари няма да се излиза с нова облигационна емисия, но ще се поема нов дълг чрез държавни ценни книжа. 
Наред с проекта за държавния бюджет, в дневния ред на парламента са и проектите по финансовата рамка на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса. 

Проектобюджетът на ДОО, който предвижда увеличение на пенсиите с 2,4 на сто от 1 юли и увеличение на осигурителните вноски за пенсии с 1 процентен пункт, не получи достатъчно подкрепа в ресорната парламентарна комисия вчера. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна