Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Мирчев: Към промяната на избирателната система трябва да се подходи отговорно

Снимка: БГНЕС

Депутатът от БСП Стоян Мирчев, който беше избран за нов член на ръководството на социалистите, заяви в интервю за "Хоризонт", че за левицата предстои внимателна преценка на предложението за изцяло мажоритарен избор:
Въпросът е доста сложен, защото това е изцяло промяна на изборната система. Това, което ние заложихме, че ще се обърнем към експерти от БАН, от университетите, за да видим какви са вариантите за промяна въобще на системата и въвеждане на този мажоритарен вот.
Защото системата, която в момента ни се предлага, така нареченият законопроект, който беше внесен от госпожа Манолова, той крие много опасности, отделно, че има много неясноти в него, които повтарят казуси без ясен отговор.

Тъй че трябва да се подходи отговорно, защото това е начинът, по който ние, българите, ще избираме политиците, които да ни ръководят.

Стоян Мирчев каза, че през февруари БСП ще има заседание на конгреса, когато ще бъде определена визията и посоката, в която ще се развива Социалистическата партия.

Според Мирчев победата на Румен Радев на президентските избори е в голяма степен победа на БСП:

Вотът е мажоритарен, но опитът да се отнеме победата на БСП е доста манипулативен, тъй като генерал Радев, разбира се, той като личност показа своите качества, но той все пак защитаваше интересите, които ние поставяме, че трябва да се защитават пред обществото, и отделно, ние бяхме партията, която го издигна, която направи неговата кампания. Тъй че тази победа е съвкупност от много елементи като абсолютно всяка битка в политиката. За да победиш, трябва да заложиш в кампанията много различни елементи и всички те да са важните за обществото.

Мирчев беше категоричен, че левицата няма намерение да прави опити да диктува на новоизбрания президент.

Стоян Мирчев потвърди и позицията на БСП, че социалистическата партия нито ще опита да състави правителство в рамките на настоящия парламент, нито ще подкрепи проект за кабинет на друга политическа сила. Левицата няма да предлага свои кандидатури и за служебно правителство.

Цялото интервю със Стоян Мирчев чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна
MüzikPsj:$e">  ʑНай-четени